Inloggen

Zij-instromers in het Onderwijs

Hoe stroom je in van opzij?

‘Zeer welkom’ is een ieder die zij-instromer in het onderwijs wil worden, juicht de overheid. Maar het gaat niet zomaar. De kandidaat moet: 

- beschikken over een afgeronde hbo- of wo-opleiding;
- over maatschappelijke en beroepservaring;
- een Verklaring Omtrent gedrag (VOG) kunnen overleggen.

Daarna begint het pas. Om het ‘traject zij-instroom in het beroep’ te kunnen volgen, zoek je eerst een school die jou wil aannemen en begeleiden. Vervolgens doe je een geschiktheidsonderzoek bij een lerarenopleiding (de school vraagt dit aan). Hieruit blijkt of je voldoende geschikt bent om voor een klas te staan; verder of je de bevoegdheid binnen twee jaar kunt halen; en welke scholing en begeleiding nodig zijn.

Geschikt? Dan sluit je een overeenkomst af met school en lerarenopleiding. Je geeft maximaal twee jaar les en krijgt daarnaast scholing plus begeleiding van school én opleiding. Uiteindelijk leg je een bekwaamheidstest af; bij succes ben je bevoegd vakleerkracht.

Riethof, E. -J. (2020, 14 januari). ‘Wat merken leerlingen van zij-instromers? 'Wij durven meer’‘. De Gelderlander. Geraadpleegd van https://www.gelderlander.nl/binnenland/wat-merken-leerlingen-van-zij-instromers-wij-durven-meer~a0ec92dd/

Ilse Bieleveldt
1209
7 February 2020
Share

Het laatste nieuws

In deze vakantiemaand hebben we diverse matches gemaakt en twee nieuwe...
7 september 2021

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent