Inloggen

Van werk naar werk

Van werk naar werk… wat houdt dit in? Je hebt al jaren dezelfde baan bij dezelfde organisatie. Echter kan het voorkomen dat de organisatie waar je werkzaam bent nieuwe ontwikkelingen kent waar jij niet meer bij past waardoor je zelf een punt achter je huidige organisatie zet. Op dit moment weten veel mensen niet waar de zoektocht naar een nieuwe organisatie te beginnen... Het kan ontzettend lang duren of er sluit niks aan bij jouw wensen. Het ‘Van werk naar werk’ traject van RegioEffect helpt jou om een nieuwe baan te vinden die voldoet aan jouw wensen en niveau. Hierin zit een verschil of je een gedwongen of vrijwillige kandidaat bent. 

 

Gedwongen van werk naar werk 

Een ‘gedwongen’ of ‘verplichte’ kandidaat spreekt in principe voor zich. Je hebt hier niet voor gekozen, maar je bent bij je huidige baan overbodig geworden, je baan bestaat niet meer of het is naar aanleiding van verslechterde werkomstandigheden. Een ander scenario is dat je huidige werk verplaatst en er geen mogelijkheid is dat je met hen mee verplaatst. Uiteindelijk kan dit diverse redenen hebben. Het is namelijk afhankelijk van je privé factoren, zoals gezondheids- en gezinstoestand. Kort gezegd: een gedwongen of verplichte kandidaat is gedwongen op zoek naar nieuw werk en heeft geen keuzemogelijkheid. Deze persoon gaat gedwongen van werk naar werk.

 

Vrijwillig van werk naar werk

Het ideale scenario is natuurlijk ‘vrijwillig’ terecht komen in het ‘Van werk naar werk’ traject. Je hebt zelf de keuze gemaakt om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Het is uit eigen wil en je kiest voor een nieuwe richting in je leven en een switch van werk naar werk. Belangrijk om te weten is dat jij als vrijwillige kandidaat normaliter een periode, van meestal 14 dagen, hebt om jouw werkgever te informeren of je kiest voor het volgen van Het ‘Van werk naar werk’ traject. De redenen om dit traject te volgen lopen uiteen. Wellicht ben je op zoek naar heel iets anders of ben je van mening dat je huidige werk niet meer uit te oefenen óf naar wens is. De organisatie kan bijvoorbeeld verplaatst zijn en daarbij komt een langere reistijd om de hoek kijken. Voor dit traject moet de reistijd dan meer dan een half uur verplaatst zijn ten opzichte van de vorige werkplaats. 

 

Tijdsduur 

Van werk naar werk… hoelang duurt dat? We kunnen ons voorstellen dat je graag wil weten hoelang dit traject in totaal gaat duren. Normaliter kent ‘Van werk naar werk’ een vaste tijdsduur van maximaal 24 maanden / 2 jaar vanaf de officiële startdatum. Echter kan dit natuurlijk afwijken afhankelijk van specifieke omstandigheden zoals bijvoorbeeld ziekte. Hier komen wij later nog op terug. Een andere reden kan een hogere waarschijnlijkheid zijn tot het vinden van nieuw werk voor de kandidaat. In deze gevallen kan de werkgever kiezen voor een eenmalige verlenging van het traject. 

 

Risico’s van Het ‘Van werk naar werk’ traject

Het is natuurlijk mogelijk dat je een nieuwe baan vindt die je een nadeliger salaris oplevert ten opzichte van je ouder/huidige salaris. Dit is een onderdeel waar wij geen tot zeer weinig invloed op hebben. Wij garanderen geen hoger salaris, maar meestal is het verschil in salaris niet aanzienlijk groot.

Daarbij bestaat het risico dat je tijdens Het ‘Van werk naar werk’ traject ziek wordt. Wat gebeurt er dan? Beide partijen, jij en de organisatie, moeten te allen tijde bereid zijn het traject te schikken wanneer nodig. De meest voordehand liggende reden kan zijn wegens langdurige ziekte. Bij dit scenario resulteert het traject in veranderende werkzaamheden om verlenging. 

Het is tevens mogelijk dat jij zelf niet voldoet aan de gemaakte afspraken binnen het ‘Van Werk Naar Werk’ contract. In deze situatie loop je het risico dat jouw traject wordt stopgezet. In dit geval is er sprake van werkeloosheid als gevolg van eigen toedoen.  

Het is natuurlijk ook mogelijk dat jouw werkgever niet voldoet aan de gemaakte afspraken in het contract. In dit geval heb je het recht te vorderen tot verlenging van het contract. In deze verlenging wordt je werkgever verwacht de nagelaten schade goed te maken.

 

De fases van ‘Van werk naar werk’:

Voor dit traject ‘Van werk naar werk’ onderga je meerdere fases. De fases zijn gebaseerd op welke organisatie je hiervoor inhuurt. Voor Het ‘Van werk naar werk’ traject heeft RegioEffect zeven stappen ontwikkeld.

 

1. Inventarisatie: onderzoeksfase

Hierbij vindt de inventarisatie en de inschrijving in de pool plaats. In dit onderzoek worden er twee gesprekken met jou gehouden. In deze conversaties komen onderwerpen aan bod zoals je Curriculum Vitae, persoonlijk profiel en jouw actuele omstandigheden.

 

2. Positieve denkwijze: onderzoeksfase

Het is belangrijk dat je een positieve en optimistische denkwijze ontwikkelt of dat dit wordt aangewakkerd bij je.

 

3. Sterkte/zwakte: onderzoeksfase

In deze fase voeren we een sterkte/zwakte analyse voor jou uit. Dit doen we door middel van een analyse van de arbeidsmarktsituatie en middels een carrière-scan.

 

4. Van werk naar werk’ planontwikkeling: ontwikkelingsfase

Op basis van de resultaten van de onderzoeksfase, wordt een op maat gemaakt ‘Van werk naar werk” plan opgesteld. Een adviseur stelt dit samen met jou op. Dit plan ondertekenen de werkgever, adviseur en jij gezamenlijk. 

 

5. Training: uitvoeringsfase

In deze fase word jij getraind op het vinden van nieuw werk. Deze training bestaat uit LinkedIn-trainingen, netwerktrainingen, camera-trainingen en job-interview trainingen.

 

6. De uitvoering

Hier wordt het persoonlijke actieplan van jou in gang gezet. Dit wordt gedaan met behulp van “jobsearch”.

 

7. De evaluatie

In deze fase worden de genomen acties geëvalueerd en de resultaten worden vergeleken.

 

‘Van werk naar werk’ contract

Voorafgaand aan het ‘Van werk naar werk’ traject wordt een speciaal ‘Van werk naar werk’ contract opgesteld. Hierin worden de afspraken tussen werkgever en werknemer vastgelegd met betrekking tot het vinden van nieuw werk. Het is ‘SMART’ opgesteld en bestaat onder andere uit een grote hoeveelheid objectieven. Hiermee is er bij elk doel een bepaald tijdslimiet gekoppeld. Dit heeft de reden dat bepaalde doelen niet te lang duren. Verder staat erin beschreven wat jij nodig hebt om objectieven te realiseren en de acties die je gaat uitvoeren (bv. sollicitaties). Daarnaast is er een bepaald bedrag voor jou vrijgemaakt dat te besteden is aan persoonlijke ontwikkeling, training en educatie. Dit bedrag verschilt per persoon. Het contract van dit traject kan eindigen op verschillende manieren. De beste reden is dat jij nieuw werk hebt gevonden. Verder kan het zijn dat je je ontslag opeist of dat je ontslagen wordt.

Ben jij op zoek van werk naar werk? Neem gerust contact met ons op om samen naar jouw situatie te kijken en om te kijken of het ‘Van werk naar werk’ traject voor jou de juiste keuze is.

 

Mareen Medema
675
30 December 2021
Share

Het laatste nieuws

In deze zomermaand juni hebben we diverse matches gemaakt en 1 nieuwe...
11 July 2022

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent