Inloggen

Thuiswerken tijdens corona-tijd? Hier een aantal tips

Door de nieuwe maatregelen m.b.t. COVID-19, is thuiswerken bijna vanzelfsprekend voor bepaalde beroepen. De meerderheid van de thuiswerkers lijkt thuiswerken als positief te ervaren. Alhoewel, er zijn ook uitdagingen aan thuiswerken verbonden. Hoe blijf je productief wanneer je vanuit thuis werkt? Wij van RegioEffect hebben een aantal tips voor je om het thuiswerken zo optimaal mogelijk uit te voeren. 

1. Creëer een comfortabele en nuttige werkplek voor jezelf
Heel belangrijk wanneer je thuis gaat werken is dat je een goede en gemakkelijke werkplek hebt. Zorg ervoor dat je een fijne bureau en bureaustoel hebt. Zorg er ook voor dat je je bureau regelmatig opruimt, om afleidingen te voorkomen. Belangrijk is ook om op een rustige plek te werken, waar het netjes en opgeruimd is. Ga vooral NIET met je laptop op de bank zitten. De bank doet je denken aan ontspanning en niet aan werk, dit is niet goed voor je productiviteit. Het creëren van een comfortabele, rustige en bruikbare werkplek, zorgt ervoor dat je productief en gemotiveerd aan de gang kunt gaan. 

2. Zorg voor een dagelijkse routine
Sta iedere dag rond hetzelfde (vroege) tijdstip op. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je voor 8:30 begonnen bent met werken. Voor lunchpauzes kun je vaste tijden inplannen. Neem ook vaste (kleinere) pauzes. Zorg zo dat je in vaste blokken werkt. Zo werk je ook niet te lang achter elkaar door wat van negatieve invloed kan zijn op je productiviteit. 
Juist zo een routine helpt je om structuur aan te brengen in een thuiswerkdag. Structuur geeft je zekerheid, overzicht en rust. Je weet wat je te wachten staat en hoeft niet constant na te denken over je volgende activiteit. Het maken van dag / week planningen helpt hier ook enorm bij.

3. Wees gedisciplineerd
Een belangrijk voordeel van thuiswerken is dat je tijdens je pauzes ook huishoudelijke taken kan uitvoeren. Zorg er dan wel voor dat je niet onnodig afgeleid raakt. Ga niet onnodig taken in je woonkamer uitvoeren om werktaken uit te stellen. Hou in je achterhoofd dat je werkgever je dusdanig genoeg vertrouwd dat je vanuit huis mag werken. Maak geen misbruik van dit vertrouwen!

4. Onderhoud sociale contacten.
Bel af en toe collega’s en vrienden. Wees ook altijd goed bereikbaar. Heb een korte online meeting met een collega als je ergens niet meteen uitkomt. Zo zorg je ervoor dat je niet terechtkomt in een soort sociaal isolement.

5. Heb voldoende beweging gedurende de dag
Als je niet naar je werk hoeft te reizen, kun je al een stuk minder hoeven bewegen. Zeker als ook nog eens de sportscholen gesloten zijn. Probeer er dan toch altijd voor te zorgen dat je genoeg beweegt op zo een thuiswerkdag. Zo kun je je hoofd leegmaken, frisse energie opwerken en weer productiever aan de gang gaan. Deze beweging kan op allerlei manieren, van hardlopen of wandelen tot een kleine yoga sessie. 

6. Doe de lastigste opdrachten als eerste
In de ochtend ben je vaak het meest gefocust en productief. Daarom is het slim om de moeilijkste taken als eerste in te plannen op een dag. Als je concentratie dan later op de dag geleidelijk minder wordt, kun je je op de makkelijkere dingen focussen die minder energie kosten. 

Zo zie je maar, thuiswerken (vanwege corona) heeft zeker voordelen. Je bespaart jezelf reistijd en/of lange vergaderingen. Als je de bovenstaande tips dan toepast, zorg je er ook voor dat je niet in de valkkuilen van het thuiswerken trapt.  

Rick Piels
398
30 April 2021
Share

Het laatste nieuws

In deze vakantiemaand hebben we diverse matches gemaakt en twee nieuwe...
7 september 2021

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent