Inloggen

Hoe kan ik me langer gefocust houden?

Hoe kan ik me langer gefocust houden? 
Thuiswerken is nog steeds de norm. Ondanks dat de samenleving langzaam weer op gang komt, besluiten veel medewerkers om toch (zoal dan niet hybride of fulltime) thuis te blijven werken. Dit brengt natuurlijk vele voordelen met zich mee. Denk alleen al aan minder tijd voor reizen en meer tijd voor familie. Echter brengt dit ook een aantal uitdagingen met zich mee. Een daarvan is gefocust blijven. Want als er ergens veel afleidingen zijn is het wel op het thuisfront. 

Als je je niet volledig focust, kun je de gehele periode bezig zijn zonder echt efficiënt werk te verzetten. Hierbij is het cruciaal om na te gaan: waar besteed ik mijn energie en aandacht aan? Krijg je veel externe geluiden binnen (denk aan social media)? Dan gaat het niet om te tijd beter indelen, maar duurzamer met je aandacht en energie omgaan. Als je ook maar een berichtje binnenkrijgt en je besteed daar aandacht aan, gaat dat ten koste van je gehele focus. 

Dit soort praktijken wil je dus voorkomen, om zo een goede, duurzame en langdurige focus te houden. Hoe doe je dit? Hou houd jij je dan langer gefocust? Wij van RegioEffect hebben het voor je uitgezocht. Hier een aantal tips:

  • Bereid je thuiswerkdag voor. Geef door aan je directe omgeving dat je aan het werk bent. Bij noodsituaties kunnen ze gewoon bellen. Zorg er ook voor dat je je bureau schoon hebt gemaakt en opgeruimd hebt. Heb daarnaast ook al je benodigde werkspullen al klaar liggen. Dit zorgt voor meer rust en focus.  
  • Deel je tijd realistisch en efficiënt in. Deel je tijd goed in en koppel tijdblokken aan specifieke taken. Plan het liefst een dag van te voren al. Stel bepaalde tijdperiodes aan je activiteiten, zodat je goed kan plannen wat je in een dag af kunt krijgen. Stel hierbij wel realistische doelen, zodat je niet constant achter de feiten aanloopt. Je tijd goed indelen zorgt voor meer focus, want je hoeft niet gedurende de dag de hele tijd op de klok te kijken. 
  • Houd consistente pauzes. Hiermee ben je er even uit om daarna weer nog productiever en gefocust door te knallen. Ga even een rondje lopen of iets drinken. Je geeft jezelf hiermee ook de ruimte om te komen tot nieuwe ingevingen. 
  • Heb elke dag een doelstelling voor ogen. Dit motiveert extra om niet toe te geven aan de korte termijn verleidingen. 
  • Natuurlijk ook heel belangrijk is: houd je mobiele telefoon op afstand! Zet hierbij ook je telefoon op stil, zodat je hem alleen hoort wanneer je wordt gebeld. Zo behoud je je volledige focus. 
  • Nog een hele cruciale: slaap voldoende. Dit is een voorwaarde voor opperste focus. Als je voldoende slaapt, gaat goed en langdurig concentreren ook veel gemakkelijker. Als je te weinig slaapt, functioneert je brein en dus focus niet optimaal. 

Door middel van deze tips kun je zeker weten meer focus houden. Want als je uiteindelijk langdurig, goed en duurzaam focust, zul je meer bereiken!

Rick Piels
119
7 October 2021
Share

Het laatste nieuws

Ook deze maand hebben we diverse matches gemaakt en twee nieuwe professionals...
3 december 2021

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent