Inloggen

Waar is op dit moment krapte op de arbeidsmarkt? Waar is momenteel vraag naar?

Weet u nog? Ons vorige artikel over krapte op de arbeidsmarkt? Mocht u even kwijt zijn wat “krapte op de arbeidsmarkt” überhaupt betekent, lees dan vooral hier even verder. Als vervolg op dat artikel: waar is momenteel dan vraag naar? Waar is de huidige krapte op de arbeidsmarkt? Wij van RegioEffect hebben het voor je uitgezocht. 

Recente ontwikkeling
In het begin van 2020 was er weinig krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal dat naar werk zocht en het aantal openstaande vacatures was ongeveer gelijk. De oorzaak hiervan was de coronacrisis. In het eerste kwartaal van 2021 is dit veranderd. Het aantal openstaande vacatures is in het eerste kwartaal van 2021 toegenomen t.o.v. het eerste kwartaal in 2020. De vraag naar arbeid is toegenomen wat heeft geleid tot de huidige krapte op de arbeidsmarkt. 
Deze krapte op de arbeidsmarkt blijkt ook uit een enquête vanuit de Europese Commissie. In deze enquête worden bedrijven geïnterviewd naar de dingen die hun momenteel in de weg zitten om verder uit te breiden. Voor de industriële markt van Europa als geheel waren de problemen in de leveringsketen en de prijzen van grondstoffen de grootste obstakels. Voor de Nederlandse industriële markt individueel is toch echt het personeelstekort het grootse obstakel. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse dienstensector. 

Oorzaken
Hoe is deze krapte op onze arbeidsmarkt ontstaan? Dit heeft verschillende oorzaken. Eén hiervan is de relatief lage activiteit op de arbeidsmarkt. Dit kun je concluderen uit de maar 11.1% van onze beroepspopulatie actief zoekende zijn naar een nieuwe functie (normaal zit dit percentage tussen de 11 en de 13, met 11 als ondergrens). Het aanbod van arbeid is momenteel dus laag. Dit terwijl de vraag naar arbeid relatief hoog is. 
Een andere belangrijke oorzaak van de momenteel krappe arbeidsmarkt is de momentele economische groei. Dit gaat gepaard met meer en meer mensen met pensioen gaan. Dit resulteert in een groter verschil tussen vraag en aanbod. 
Een andere oorzaak is dat er minder werk wordt ge-outsourcet naar andere landen. De meeste grotere bedrijven hebben dit allang ondernomen. Daarbovenop, de huidige issues in de leveringsketens en covid-maatregelen in ontwikkelingslanden zorgen ervoor dat bedrijven overwegen hun uitbesteedde productie juist terug te laten komen. Dit zou de vraag naar arbeid in NL alleen maar meer voeden. 
Wat de vraag naar arbeid zou kunnen afremmen is als werknemers massaal meer uren maken. In realiteit lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Uit onderzoek vanuit het CBS blijkt dat het aantal werknemers dat meer uren wilt werken minder is geworden. Daartegenover blijkt ook nog eens dat het aantal werknemers dat minder uren wilt werken is toegenomen. Hier heeft corona ook aan bijgedragen. Dit alles bij elkaar zorgt voor een alleen maar groter verschil tussen vraag en aanbod van arbeid en dus krappere arbeidsmarket. 

Waar is momenteel vraag naar? 
Op dit momenteel is er krapte (of anders gezegd: meer vraag naar arbeid) in de zorg, politie, techniek, onderwijs en IT. Er is (door de coronacrisis en de daarop volgende maatregelen) ook krapte ontstaan in andere markten. Deze markten zijn de horeca, evenementen sector, zwembaden etc.. Na verscheidene maanden waarin de bedrijven uit deze sectoren hun werk niet konden uitoefenen, kon dat daarna ineens wel. Veel personeel is in de tussentijd op zoek gegaan naar ander werk. Dit personeel vind je niet zo weer even terug. 

Wat kun je verwachten?
Als je kijkt naar de relatief zwakke activiteiten op de markt i.c.m. de huidige vele openstaande vacatures, kun je er vanuit gaan dat de arbeidskrapte dit jaar niet zal verdwijnen. Dit creëert voordelige situaties voor werknemers. Want over het algemeen zoeken er meer werkgevers naar werknemers dan dat werknemers werk zoeken. Deze onderlinge concurrentie tussen werkgevers kan leiden tot hogere salarisaanbiedingen voor werknemers. 

Rick Piels
42
20 November 2021
Share

Het laatste nieuws

Ook deze maand hebben we diverse matches gemaakt en twee nieuwe professionals...
3 december 2021

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent