Inloggen

Voor de selecteur: Video selectie tips

Door de maatregelen rondom Corona worden nu veel sollicitatiegesprekken omgezet naar videogesprekken.

Het voeren van video selectie- of sollicitatiegesprekken, bijvoorbeeld via Facetime of Skype kennen we natuurlijk al een aantal jaar. Meestal wordt het ingezet in de fase van preselectie of wanneer er geselecteerd wordt op afstand. Recruiters bijvoorbeeld maken hier al veelvuldig gebruik van. In dit blog zullen we ingaan op het video-selectiegesprek, voor een specifieke sollicitatieprocedure. Door de maatregelen rondom Corona worden nu veel sollicitatiegesprekken omgezet naar videogesprekken. Voor alle partijen geldt; even wennen, maar waar moet je als selecteur op letten? 

Allereerst een paar tips ter voorbereiding:

  • De inhoudelijke voorbereiding is minstens zo belangrijk als bij een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek, misschien zelfs belangrijker. Zorg ervoor dat de sollicitant goed geïnformeerd wordt (bijvoorbeeld wie er aanwezig zijn bij het videogesprek, datum en tijdstip en via welk programma contact wordt opgenomen). Geef bijvoorbeeld een korte handleiding met daarin de uitleg over het betreffende programma. Het is goed om daarbij ook te vermelden tot wie de sollicitant zich kan wenden als er een storing is of als de techniek hem of haar in de steek laat. Met wie kan hij/zij contact opnemen?
  • Check je apparatuur. Zorg voor voldoende batterij en zorg dat je een oplader en oplaadpunt in de buurt hebt. Je dient bekend zijn met de programma’s of apps (Zoom, Microsoft teams, Skype of Facetime). Test het van te voren met collega, ook om er zelf vertrouwd mee te raken. Maak eventueel gebruik van een headset, deze dempt de omgevingsgeluiden. Of kies een rustige ruimte, waar je niet gestoord kan worden. Verder is het verstandig om openstaande programma’s op je computer af te sluiten, om geluiden en/of pop-ups te voorkomen tijdens het gesprek.
  • Kies een representatieve locatie (let hierbij op de achtergrond, juiste belichting en voorkom tegenlicht). Het beste is om dit even te checken. Vermijd een draaibare stoel op wieltjes en kies voor een vaste stoel. Je kunt anders onbewust gaan draaien, wat onrustig kan overkomen. Maak sowieso niet teveel gebaren, dit kan voor vertraging in het beeld zorgen en daarmee afleiden.
  • Zorg voor kleding die representatief is voor de organisatie waarbinnen je werkt. En die ook matcht met jouw achtergrond. Gebruik bij voorkeur dan niet dezelfde kleuren, dat kan op het videoscherm onduidelijk overkomen.

Dan tijdens het gesprek:

  • Stel de kandidaat op zijn of haar gemak. Solliciteren kan al voor de nodige zenuwen zorgen, deze vorm maakt het nog wat spannender. Maak oogcontact en kijk in de camera. Dat komt geïnteresseerd over naar de sollicitant. Een valkuil is dat we naar ons eigen beeld kijken. Maar dat kan de kandidaat dus ook zien. Zorg er ook voor dat je hoofd goed in beeld is. Wat ook goed werkt: zeggen dat het voor jou als manager of selecteur ook nieuw (en daarmee wellicht ongemakkelijk) is. 
  • Licht de procedure goed toe en geef aan hoeveel tijd er voor het gesprek is. Toon interesse in de kandidaat door vragen te stellen. Gebruik hierbij ook de STAR-methodiek (Situatie, Taak, Actie en Resultaat). Ben je met meerdere selecteurs? Spreek dan vooraf met elkaar af hoe je de verdeling wil doen. Kies voor het maken van notities op papier, dat voorkomt het geluid van typen op de computer. Geef de kandidaat ook de gelegenheid om vragen te stellen. 
  • Zorg voor een duidelijke afronding. Vermeld ook wie de vaste contactpersoon is voor deze sollicitatieprocedure (mocht de kandidaat zelf contact willen opnemen).

Finishing Touch:

  • Meld je af in het videogesprek. En check of de verbinding daadwerkelijk beëindigd is. Enkel wegklikken via het kruisje werkt niet bij alle programma’s. Het komt onprofessioneel over als de kandidaat nog allerlei gesprekken van jullie organisatie of privé kan horen. 

 

Mareen Medema
2036
7 April 2020
Share

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent