Inloggen

Welke vaardigheden zijn nodig?

De manier van werken verandert! Je hoort het vaker deze stelling. Maar wat betekent dit dan echt? Wat is nodig aan vaardigheden om te bezitten of te ontwikkelen teneinde ook in de toekomst inzetbaar te zijn op de arbeidsmarkt? Hoe help je de medewerker om digitaal vaardiger te worden?

Over welke vaardigheden hebben we het?

1. Interpersoonlijke vaardigheden
Dit kun je zien als sociale vaardigheden. Denk aan samenwerken, communiceren en sociale vaardigheden. Deze blijven ontzettend belangrijk.

2. Digitale vaardigheden
Ben je in staat om digitale apparaten te gebruiken en toe te passen? Kun je werken met computers, kun je gebruik maken van bijvoorbeeld skype of ms teams? Hoe maak jij jezelf software eigen? Het is meer dan alleen de knopjes kunnen bedienen.
Kun je digitale informatie gebruiken en ontwikkelen met inachtneming van de wettelijke kaders?
Kun je informatie verzamelen met behulp van digitale middelen? 

3. Denkvaardigheden
Ben je in staat om informatie te doorzien en op waarde te schatten? Kun je een standpunt bepalen en een beslissing nemen? Oftewel beschik je over kritische denkvaardigheid en probleem oplossend vermogen? Met het wegvallen van meer uitvoerende functies worden de denkvaardigheden steeds belangrijker.

4. Aanpassingsvermogen
Ben je in staat om jezelf aan te passen aan nieuwe omstandigheden? Ken je je eigen leergedrag en kun je dit desgewenst bijsturen? Kun je ook kansen in je omgeving zien en benutten? Aanpassingsvermogen is voor jong en oud belangrijk. Het adagium: "een mens is nooit te oud om te leren" en het jezelf aan passen in veranderde werkomstandigheden gaat echt op!

Het is nodig om af te stappen van de traditie om mensen aan te leren hoe bepaalde software werkt (en dus te focussen op operationele vaardigheden) en veel meer te focussen op competenties, als combinatie van kennis, vaardigheden en attitude. Dit impliceert de noodzaak om kritisch en bewust om te gaan met technologie, de mogelijkheden en de risico's die technologieën bieden en up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen.

Monique van Wagenberg
2164
29 April 2020
Share

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent