Inloggen

Hoe zorg je voor een goede balans tussen je werkleven en je privéleven?

Het is tegenwoordig steeds belangrijker geworden: een goede balans tussen werk en privé. Het moeilijke aan dit vraagstuk is alleen dat er niet één oplossing voor is. Voor een ieder werkt weer iets anders. De manier van leven is voor een ieder weer verschillend. Daarbovenop is elke werkperiode weer anders. De ene keer is het drukker dan de andere keer. Met als gevolg dat bepaalde technieken voor een juiste balans soms wel en soms niet werken. 
Daarnaast heb je ook nog eens corona, waardoor velen van ons (gedeeltelijk of volledig) vanuit huis zijn gaan werken. Hoewel hier zowel voor- als nadelen aan zitten, maakt dit de juiste balans behouden tussen werk en privé wel lastiger.
Zoals al genoemd is er dus niet één oplossing voor een juiste balans tussen werk en privé die voor iedereen werkt. Natuurlijk kunnen wij van RegioEffect jou wel voorzien van een aantal goede tips. Door deze tips toe te passen (of een aantal daarvan die goed bij jou aansluiten) kun je een betere balans tussen je werk en privé realiseren.

Bepaal wanneer je wel en niet bereikbaar bent
Zorg ervoor dat je je eigen grenzen bepaalt en aangeeft m.b.t. je bereikbaarheid voor werk gerelateerde zaken. Wil je buiten je werkuren om niet voor werk gestoord worden? Maak dit dan goed duidelijk en leef dit consequent na. Vind je het juist prettig om ook buiten werktijden op de hoogte te zijn van werkzaken, pak dan gerust die telefoon aan. Maar zorg er ten alle tijden voor dat je zelf die grens stelt en dit ook altijd naleeft. 

Zorg dat je efficiënt te werk gaat
Jouw toegevoegde waarde is niet afhankelijk van hoeveel uur je ergens aan besteed. Het is daarentegen wel afhankelijk van hoeveel resultaat je levert. Meer ergens aan zitten vertaalt niet automatisch in meer resultaat. Zorg dat je goede prioriteiten stelt, zelfverzekerd te werk gaat en niet te lang ergens over blijft peinzen. Kom je er even niet uit? Sla die klus dan over en begin ergens anders aan of neem even pauze. Vaak kom je dan met een creatieve oplossing voor het originele probleem. 
Zorg dat je goed maar snel werkt. Zo kun je meerdere dingen gedaan krijgen op een dag en ben je sneller klaar. Zo kun je met een tevreden gevoel de dag afsluiten en realiseer je dus een betere balans tussen werk en privé. 

Durf vaker “nee” te zeggen
Krijg je net een nieuwe klus binnen op je email? Wilde je net stoppen of heb je al een paar dingen lopen? Durf dan ook “nee” te zeggen. Dit is even pijnlijk op het moment zelf, maar op de lange termijn is het beter voor beide partijen. Jij hebt meer rust en overzicht en de opdrachtgever weet waar hij of zij aan toe is. Door ook “nee” te zeggen neem je niet te veel hooi op je vork en kun je dus ook beter werk en privé gescheiden houden. 

Accepteer de hulp van anderen, doe niet alles alleen
Probeer ook de hulp van anderen te aanvaarden en te erkennen dat je niet alles zelf hoeft te doen. Bepaalde taken kun je gewoonweg niet in je uppie of dat gaat alleen veel te lang duren. Volg niet onnodig je principes om alles alleen te doen. Doe je dit wel, ben je weer aan het overwerken, kun je moeilijker rust vinden na werk en wordt de lijn tussen werk en privé vager. Vraag dus om hulp waar nodig. Werk samen om een klus sneller te klaren of delegeer het aan een persoon die hier gespecialiseerd in is. Zo ben je sneller klaar en kun je meer ruimte ontwikkelen in de balans tussen werk en privé. 

Wees niet perfectionistisch, soms is het goed genoeg
Streef nooit naar ultieme perfectie, maar naar vooruitgang. Alles wat je maakt, zal nooit 100% perfect zijn. Dat is bij niemand zo. Erken dit en doe het gewoon goed. Wanneer er iets veranderd moet worden, hoor je dat vanzelf wel. Blijf het grote plaatje zien en bijt je niet te veel vast in één taak. Probeer niet alles perfect te doen, maar neem soms genoegen met een voldoende of goed. Zo ontwikkel je meer vrije tijd voor jezelf en een betere werk-privé balans.  

Plannen
Hoe houden de mensen met de meeste verantwoordelijkheden en taken hun eigen leven op orde? Door middel van plannen; planningen maken en naleven. Denk van tevoren goed na over een dag en maak een plan voor die dag. Zorg dan ook dat je dat plan naleeft. 
Zo creëer je rust en overzichtelijkheid. Je hoeft die dag zelf dan niet nog na te denken en te peinzen over wat er allemaal gedaan moet worden. Dat heb je al helder op je planing. Die kun je dan gewoon volgen. Des te beter je je leven regelt en inricht, des te meer je gedaan krijgt. Hierdoor ben je sneller klaar met een geruster gevoel. Dit leidt uiteindelijk weer tot een betere werk-privé balans. 

Dit waren de tips vanuit onze kant. Hopelijk heb je hier wat aan en kun je zo een betere balans tussen werk en privé realiseren. Het belangrijkste is nog altijd dat je plezier ervaart in je werk, zo voelt het nooit echt aan als werken. Iets waar wij van RegioEffect je natuurlijk bij kunnen helpen. 

Rick Piels
75
9 November 2021
Share

Het laatste nieuws

Ook deze maand hebben we diverse matches gemaakt en twee nieuwe professionals...
3 december 2021

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent