Inloggen

Voor de kandidaat: Video sollicitatie tips

Door de maatregelen rondom Corona worden nu veel sollicitatiegesprekken omgezet naar videogesprekken. Waar moet je op letten?

Video solliciteren kennen we natuurlijk al een aantal jaar. Meestal wordt het ingezet in de fase van preselectie. Denk bijvoorbeeld aan de videopitch, een korte videopresentatie, die vaak op verzoek van de werkgever wordt ingezet. Maar dat kan ook een videosollicitatie zijn vanuit het initiatief van jou als kandidaat om je te onderscheiden van andere sollicitanten. Door de maatregelen rondom Corona worden nu veel sollicitatiegesprekken omgezet naar videogesprekken. Maar waar moet je op letten? 

Allereerst een paar tips ter voorbereiding:

  • Check je apparatuur. Zorg voor voldoende batterij en zorg dat je een oplader en oplaadpunt in de buurt hebt. Je dient bekend zijn met de programma’s of apps (Zoom, Microsoft teams, Skype of Facetime). Test het van te voren met een familielid of vriend. Let daarbij ook op je gebruikersnaam en profielfoto. Zijn deze voldoende zakelijk? Maak daarnaast gebruik van een headset, deze dempt de omgevingsgeluiden. Beetje onhandig als je hond begint te blaffen terwijl je middenin jouw sollicitatiegesprek zit.
  • Kies een representatieve locatie (let hierbij op de achtergrond, juiste belichting en voorkom tegenlicht). Het beste is om dit even te checken. Vermijd een draaibare stoel op wieltjes en kies voor een vaste stoel. Je kunt anders onbewust gaan draaien, wat zenuwachtig kan overkomen. 
  • Zorg voor representatieve kleding die ten eerste bij een sollicitatiegesprek past. En die ook matcht met jouw achtergrond. Gebruik bij voorkeur dan niet dezelfde kleuren, dat kan op het videoscherm onduidelijk overkomen.
  • De inhoudelijke voorbereiding is minstens zo belangrijk. Doe hetzelfde als wat je bij een live sollicitatiegesprek zou doen. Zet bijvoorbeeld je eigen vragen op papier.
  • Oefen een paar vragen met een familielid of vriend. Het is namelijk even wennen 😊 Dat zorgt ervoor dat jij op je gemak bent en jouw antwoorden vanzelfsprekend klinken! 

Dan tijdens het gesprek:

  • Maak oogcontact en kijk in de camera. Dat komt geïnteresseerd en zelfverzekerd over. Een valkuil is dat we naar ons eigen beeld kijken. Maar dat kan je gesprekspartner dus ook zien. Zorg er ook voor dat je hoofd centraal in beeld is. Tip: tik op je ogen in het beeld van de smartphone-camera als je die gebruikt, dan wordt daar het beeld automatisch op gefocust qua licht.
  • Wees jezelf. Het klinkt als een open deur, maar het is o zo belangrijk! Laat de beste versie van jezelf zien. Probeer oprecht enthousiast en gemotiveerd te klinken en blijf rustig. Ook wanneer de techniek je in de steek laat, het kan maar zo gebeuren. Probeer het opnieuw en als het niet lukt, laat je dit weten via mail of telefoon. Neem zelf het initiatief hierin.
  • Toon interesse in de organisatie of functie door vragen te stellen. Bijvoorbeeld over de bedrijfscultuur, daar je er nu hoogstwaarschijnlijk niets over ziet. Normaal gesproken krijg je een goede indruk door de wandelgangen naar het sollicitatie gesprek. Probeer zoveel mogelijk open vragen te stellen, zo krijg je de meeste informatie.
  • Zorg voor een duidelijke afronding. Als er geen vervolg wordt afgesproken, neem dan zelf het initiatief. Dit is nu je laatste kans om je motivatie te benadrukken.

Finishing touch:

  • Meld jezelf af in het videogesprek. En check of de verbinding daadwerkelijk beëindigd is. Enkel wegklikken via het kruisje werkt niet bij alle programma’s. Het komt onprofessioneel over als je gesprekspartner nog allerlei privé geluiden en/ of gesprekken hoort. 
  • Wees trots op jezelf! De meeste mensen moeten even uit hun ‘comfortzone’ kruipen voor een video sollicitatiegesprek.
Mareen Medema
2677
7 April 2020
Share

Het laatste nieuws

We hebben de afgelopen periode diverse matches gemaakt, vijf nieuwe...
18 April 2024
21 February 2024

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent