Inloggen

De focus is er, maar hoe blijf je gemotiveerd?

De focus is er, maar hoe blijf je nu gemotiveerd? 
We kennen het allemaal en hebben het allemaal wel eens gehad. Je wilt ergens aan beginnen, maar voelt de motivatie gewoon niet. Dit kan gaan om je ergens in verdiepen, sporten, gezonder eten of een nieuwe vaardigheid op doen. Vaak komt het er dan niet van, of met heel veel pijn en moeite. Je motivatie lijkt dan even helemaal weg te zijn. Dit kan ook wel eens gebeuren met het vele thuiswerken dat we momenteel doen. Hoe kun je er nou voor zorgen dat je gemotiveerd blijft? Wij van RegioEffect hebben het voor je uitgezocht. Hier volgen een aantal tips om gemotiveerd te blijven. 

1. Stel geen dingen meer uit
Als je meteen met hetgeen aan de slag gaat waar je het minst zin in hebt, motiveert dat juist. Je gaat er alleen maar minder zin in hebben als je besluit het de dag erna te doen. Dan blijf je ook maar uitstellen. Dan komt deze specifieke taak nooit af. Begin er gelijk aan, dat doet je motivatie al heel goed. 

2. Stel persoonlijke doelen op 
Als je doelen opstelt, heb je een goede richting van waar je heen wilt in je carrière of leven. Dit kunnen korte, medium of lange termijn doelen zijn. Dit geeft ook ontzettend veel motivatie om elke dag weer te vlammen. Zorg er ook voor dat je je doelen ook ergens hebt opgeschreven zodat je ze vaak ziet. Zo kun je je doelen regelmatig bekijken en jezelf eraan herinneren waarom je gemotiveerd moet blijven. 

3. Meet geregeld de tussenstand 
Evalueer vaak genoeg hoe je er voor staat m.b.t. je doelen. Het is belangrijk te weten waar je op een bepaald moment bent en hoeveel progressie je hebt geboekt. Dan weet je nog even extra moet aanzetten, of dat je al goed bezig bent. Beide kanten op motiveert erg goed. 

4. Focus 
Een van de cruciaalste, met natuurlijk een verwijzing naar onze vorige blog, behoud je focus! Raak niet afgeleid, blijf vlammen. Probeer je ook op een of een beperkt aantal ding(en) tegelijk te focussen. Zet andere doelen desnoods even opzij, als je een prominent doel voor ogen hebt. Als je teveel tegelijk gaat doen, ben je dadelijk aan van alles aan het trekken, maar krijg je niks af en kom je niet vooruit. Meer lezen over hoe je het beste focus houdt? Volg deze link naar onze blog over focus houden.  

5. Een behaald doel mag gevierd worden!
Als een doel is behaald, is het ook belangrijk dit natuurlijk te vieren. Niet te uitbundig bijvoorbeeld, maar beloon jezelf in het klein. Dit kan van alles zijn, zoals een middagje relaxen of een filmpje pakken. Zo blijft het ook leuk om steeds nieuwe doelen te zetten en deze ook daadwerkelijk te behalen. 

6. Geef jezelf er soms ook van langs 
Soms moet je ook jezelf even tot de orde roepen. Had je van tevoren een afspraak met jezelf gemaakt over in de avond sporten, maar ben je toch naar het terras gegaan? Geen man over boord, maar geef jezelf er even flink van langs. Maak met jezelf de afspraak dit de dag er op anders te doen. 

7. Heb geloof en vertrouwen in jezelf
Heb vertrouwen in jezelf en toon daadkracht. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen die meer vertrouwen in zichzelf hebben en daadkracht tonen, gemotiveerder zijn en ook sneller doelen behalen. 

8. Geef je zelf ook de nodige rust
Als je niet genoeg rust neemt, loop je jezelf op gegeven moment voorbij. Als je voelt dat je echt e moe wordt of je focus verliest, neem dan even een pauze of stop er voor die dag mee (afhankelijk van het tijdstip). Zo bouw je weer nieuwe energie en motivatie op om daarna weer vol gas te geven. 

9. Zorg dat je niet gaat “overthinken”
Zorg dat je niet gaat overthinken. Dit betekent wegvagen in het negatieve, doemscenario’s bedenken die helemaal niet gebeurt zijn en waarschijnlijk niet eens kunnen gebeuren. Dit zuigt ten eerste heel veel energie, en daarnaast is het van negatieve invloed op je motivatie. Laat je gedachten even voor wat ze zijn, neem even rust, wordt weer positief en heb er vertrouwen in! 

Rick Piels
109
14 October 2021
Share

Het laatste nieuws

Ook deze maand hebben we diverse matches gemaakt en twee nieuwe professionals...
3 december 2021

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent