Inloggen

Hoe kun je minder last hebben van spreekangst?

Spreekangst is iets menselijks. Iedereen heeft er tot op een bepaalde hoogte last van. Het is onderdeel van ons reptielenbrein dat ons vertelt te vluchten wanneer er gevaar op de loer ligt. Angst om te spreken, zij het voor een grotere groep of in een vergadering, kan je ontzettend in de weg zitten in je carrière. Het zorgt ervoor dat je bepaalde kansen laat liggen die je JUIST verder kunnen helpen. 
Wij vanuit RegioEffect hebben een aantal tips voor je om deze spreekangst tegen te gaan. 

1. Bereid niet te veel voor. 
Iedereen kan een verhaal vertellen. Als er gevraagd wordt naar je werk, vakantie of favoriete sport, kun je daar aardig wat over vertellen. Precies dit moet je ook achter in je hoofd houden wanneer je je voorbereidt voor een presentatie. Schrijf het verhaal niet van tevoren uit en heb vertrouwen in je capaciteit om te vertellen. Een paar steekwoorden zijn hierbij al genoeg. 

2. Voel jezelf de begeleider van de groep voor wie je presenteert. 
Door je veel met je publiek bezig te houden, focus je jezelf automatisch op het positieve en nemen je zenuwen af. Vertel bijvoorbeeld over je bedoelingen en maak een afspraak voor wat te doen bij eventuele vragen / opmerkingen. 

3. Blokkeer jezelf van onnodige gedachtes in je hoofd. 
De spreekangst die je ervaart is vaak een gevolg op onnodige gedachtes in je hoofd. Blokkeer deze onrustige gedachtes en leidt jezelf af met andere prikkels. Zorg dat je goed observeert wat er allemaal gebeurt zodat je daarop kan reageren. 

4. Laat je lichaam maar even heen reageren. 
Je lichaam kan (vanuit je reptielenbrein) raar reageren als je gaat presenteren. Dat is doodnormaal. Laat dat lichaam dan maar even trillen en zweten. Laat je je er niet door afleiden. Als je dat wel doet, kun je in een vicieuze cirkel belanden waarin de spreekangst alleen maar erger wordt. Het valt veel minder op dan jij zelf denkt! 
Sta zelfverzekerd met je voeten op de grond, relax je tenen, begin op je uitademing en gaan!

5. Ga spanning tegen door jezelf andere vragen te stellen. 
Vraag jezelf niet “waarom gaat dit zo stroef?” maar vraag jezelf in plaats daarvan “hoe mooi zou het zijn als dit lekker gaat?”. Je kunt jezelf ook “hoe” vragen stellen: “Hoe kan ik dit het beste doen?”. Dit maakt je mindset veel positiever en vermindert je zenuwen. 

6. Praat jezelf geen rampscenario aan. 
Motiveer jezelf zoals je een dierbare zou motiveren. Wees bemoedigend en concentreer jezelf op je sterke punten. Geef jezelf complimenten voor het proberen. Geef jezelf GEEN destructieve feedback (hoe kan het nou dat je na al die jaren nog steeds zo veel moeite hiermee hebt, dit gaat helemaal fout). Houd een positieve mindset!

7. Zie je publiek niet onnodig als experts. 
Als je expert bent geworden op een bepaald vlak en je presenteert hierover, kun je al snel aannemen dat je publiek dingen weet die ze eigenlijk helemaal niet weten. Hierdoor ben je al snel onnavolgbaar. Vraag jezelf daarom van tevoren af: “Wat is het belangrijkste en wat kan ik beter weglaten?”. 

8. Let op je ritme en varieer hierin. 
Een aantal veelgemaakte fouten zijn: te snel praten, monotoon praten of alles in een gelijk tempo vertellen. Ga dit tegen door na elke punt je mond te sluiten. Daarbovenop, probeer eens opzettelijk te variëren in je toon en snelheid. 

Zo zullen er altijd momenten zijn waarop je moet presenteren. Ontwijk deze momenten nu niet maar zie ze als kansen om jezelf verder te ontwikkelen. ZO kom je echt verder. Als je daarbij de bovenstaande tips toepast, komt het vast en zeker goed!

Rick Piels
121
21 April 2021
Share

Het laatste nieuws

In april hebben we diverse matches gemaakt en een aantal nieuwe professionals...
6 mei 2021

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent