Inloggen

Het loopbaanspreekuur is voor iedereen

Voor wie is het RegioEffect-loopbaanspreekuur?
Sommige mensen vragen zich af wat op het RegioEffect-loopbaanspreekuur zoal aan de orde komt. Dat hangt af van wat de deelnemer eraan wil weten, maar sommige vragen springen er uit, waar onder: Wat geeft mij energie? Wat juist niet? Waar word ik vooral blij van? Hoe sta ik nu in mijn werk? Heb ik het gevoel voldoende regie over mijn werk te hebben? Lukt het me om met tegenvallers op het werk om te gaan? Hoe is mijn werk/privébalans? Hoe is de sfeer in ons team? Waar hoop ik over vijf jaar te staan? Enz.

Voor wie is het loopbaanspreekuur?

Voor mensen die ontevreden zijn met hun baan en iets anders willen? Dat ligt voor de hand, maar volgens onze RegioEffect accountmanager Ilse Bieleveldt is dat maar de helft van het verhaal. Het spreekuur is juist ook voor mensen die in hun werk goed in hun vel zitten en dat zo willen houden.
“Bij veel mensen sluipt op den duur heel langzaam, en in het begin ongemerkt, een twijfel binnen over of hun werk nog wel is wat ze willen. Bijvoorbeeld doordat ze al een behoorlijke tijd dezelfde baan hebben. Of  doordat ze collega’s naar elders zien vertrekken.” 
“Vaak is die twijfel onterecht en past hun baan nog heel goed bij hen. Op het loopbaanspreekuur wordt dat duidelijk. Het is ook mogelijk dat ze iets andere taken willen of binnen hun organisatie een andere functie. Ook dat komt dan naar boven.”

Of toch aan iets anders toe?

Maar er zijn toch ook mensen die gewoon aan iets heel anders toe zijn? Ilse beaamt dat: “Uiteraard. Sommigen realiseren zich dat nog niet, ook al gaan ze met steeds minder plezier naar hun werk. Die lopen het risico op den duur vast te lopen, misschien wel uit te vallen. Wanneer ze zich dat tijdig realiseren, kunnen ze dat voorkomen. Ook daar helpt het loopbaanspreekuur mee.”

Zinvol voor iedereen

Het is volgens Ilse als werknemer heel goed om in alle rust, bijvoorbeeld om het jaar, die en andere vragen te bespreken met iemand die je daarbij kan helpen. “Daar is ons loopbaanspreekuur voor. Volgens mijn bescheiden mening is dat heel zinvol voor iedereen die inmiddels langer dan twee of drie jaar dezelfde baan heeft.”
Werkgevers kunnen hun mensen wijzen op het loopbaanspreekuur, waarvan ze de kosten ervan dan ten laste van hun persoonlijk opleidingsbudget kunnen brengen. Maar er zijn ook organisaties die met RegioEffect een inloop-loopbaanspreekuur afspreken. Medewerkers kunnen daar dan gebruik van maken zonder dat hun werkgever dat te weten komt. Sommige mensen vinden dat plezieriger.
“We komen met de werkgever altijd tot een voor hen meest passende vorm,” zegt Ilse. “Daarvoor kunnen ze bij onze accountmanager overheid Bram van Glabbeek, onze directeur Monique van Wagenberg of mij terecht.”  
Het spreekuur kan zowel online, bijvoorbeeld via Teams, als offline, vis-a-vis, gehouden worden. 

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent