Inloggen

Loopbaanbegeleiding - Het begint bij jou

Iedereen heeft een eigen persoonsprofiel. Vaak weet je van jezelf wel waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Maar je kunt ook dingen waarvan je nu misschien nog niet weet dat je ze kunt. Want op het moment dat je het nooit hebt geleerd of nooit hebt mogen doen, kun je het ook niet in de praktijk brengen.

Wat is Loopbaanbegeleiding/coaching?

Loopbaanbegeleiding, loopbaancoaching, er zijn verscheidende termen bekend voor dit fenomeen, maar wat houdt het precies in? Loopbaanbegeleiding of coaching (we noemen het in dit artikel vanaf nu “loopbaanbegeleiding”) heeft betrekking tot coachende service uitgevoerd door een loopbaanadviseur. Deze service heeft als doel een medewerker of student te assisteren in het ontdekken van een nieuwe baan / functie. De student of medewerker in kwestie wordt dus in zijn loopbaan begeleid. De desbetreffende medewerker of student heeft dan vaak een belemmering te overwinnen of wilt een nieuwe weg inslaan in zijn of haar carrière. In geval van loopbaanbegeleiding buigt de persoon in kwestie zich over vragen als “wat wil ik?”, “wie ben ik precies?” en “wat maakt mij enthousiast?”. De loopbaanadviseur helpt en coacht de desbetreffende persoon hierbij. Door middel van loopbaanbegeleiding wordt er een helderder plaatje gecreëerd voor de persoon in kwestie m.b.t. waar hij of zij naartoe wilt in zijn of haar carrière. De werknemer of student kan dan de regie weer terugkrijgen over zijn of haar professionele loopbaan.

Een loopbaanbegeleidingstraject kan uit allerlei onderdelen bestaan. De meest voornamelijk zijn:

 • Ontdekken en bekend worden met de arbeidsmarkt.
 • Het verkrijgen van nieuwe vaardigheden die nuttig zijn voor nieuwe baankansen.
 • Een analyse van het toekomstperspectief.
 • Een goede en duurzame bemoediging en support gedurende het gehele traject, verleend door de adviseur.
 • Ontdekken van nieuwe wetenschap en vaardigheden.
 • Advies m.b.t. (bijvoorbeeld) carrière- en contractkeuzes.

Waarom kiezen voor Loopbaanbegeleiding?

Over het algemeen zijn mensen met behoefte aan een loopbaanbegeleidingstraject (= kandidaten) tussen de 30 en 45 jaar oud en dus in hun tweede loopbaan kwartaal. Maar dit is alleen maar een gemiddelde, in de praktijk zijn loopbaankandidaten van alle leeftijden. Wanneer besluit een werknemer of student om voor een loopbaanbegeleidingstraject te kiezen? Dit kan zijn om verschillende redenen. Voorbeelden van deze redenen zijn:

 • De werknemer ervaart geen plezier meer in zijn of haar huidige functie / werk.
 • De werknemer heeft een slechte verstandhouding met zijn of haar collega’s en dat begint zijn tol te eisen op de werkvloer.
 • De werknemer zijn verstandhouding met de werkgever is niet goed meer en dat begint zijn tol te eisen op de werkvloer.
 • De werknemer heeft het gevoel dat zijn of haar talent in een ander vakgebied ligt.
 • De werknemer heeft een overspannenheid of een burn-out ervaren.
 • De werknemer wilt gaan ondernemen maar weet niet hoe.
 • De werknemer merkt dat hij of zij in de huidige baan of organisatie geen doorgroeimogelijkheden heeft.
 • De werknemer blijft maar vergelijkbare werk-gerelateerde problemen ervaren.
 • De werknemer twijfelt over wat hem of haar nu echt gelukkig en enthousiast maakt.

Wat zijn de voordelen van Loopbaanbegeleiding?

Wat zijn dan de precieze voordelen van zo een loopbaangeleidingstraject? Die zijn als volgt:

 • De kandidaat in kwestie krijgt een beter beeld van zijn of haar intrinsieke motivatie om te gaan werken en elke dag op te staan.
 • De kandidaat heeft ook een beter plaatje van zijn of haar mindere kanten, waar hij of zij dus op moet letten en wellicht aan moet werken.
 • De kandidaat in kwestie kan weer meer bevrediging halen uit zijn of haar werk.
 • De kandidaat in kwestie heeft weer een goed vooruitzicht voor zijn of haar carrière en kan weer zelfverzekerd knopen doorhakken.
 • De desbetreffende kandidaat kan zichzelf weer duurzaam inzetten.
 • De kandidaat vindt wellicht een nieuwe baan of werkkans die hem of haar weer enthousiasme en passie geef top dagelijkse basis.

Hoe gaat zo een loopbaanbegeleidingstraject dan precies in zijn werking? We nemen hier als voorbeeld ons traject, vanuit RegioEffect, en leggen uit welke kanten het op kan gaan.

Wie ben jij?

Afhankelijk van de vraag gaan we samen met jou aan de slag in de vorm van loopbaanbegeleiding, jobsearch, ondernemersbegeleiding, bestuurdersbegeleiding, tweede spoorbegeleiding of arbeidsmarktbemiddeling. In alle gevallen begint dit met het bepalen van jouw persoonsprofiel.

Om erachter te komen hoe jij als persoon bent en welke beroepen of werkzaamheden bij jou passen, gebruiken wij diverse loopbaaninstrumenten. Deze brengen jouw persoonsprofiel in kaart: wie ben jij als persoon. En welke beroepsprofielen passen bij jou? Vervolgens werken we er naartoe dat je uiteindelijk gaat doen wat aansluit bij jouw profiel en beroepsgroep. Bij je huidige werkgever of ergens anders.

Wil jij ondernemer worden? Dan doorloop je onder begeleiding van een ondernemer het ondernemersprogramma. Op deze wijze hebben we al veel mensen begeleid in het opzetten van een eigen bedrijf.

Voor de bestuurdersbegeleiding (APPA begeleiding) hebben wij onze sporen verdiend doordat we zeer succesvol zijn in het hervinden van nieuw werk. Lees het ervaringsverhaal van voormalig wethouder Ellen.

Voor de tweede spoorbegeleiding hebben we een aanpak ontwikkeld die zichzelf kenmerkt door het realiseren van daadwerkelijk nieuw perspectief voor de medewerker. We doorlopen een aantal stappen die ertoe leiden dat de medewerker zo snel mogelijk aan het werk is, de schadelast wordt beperkt, loonsancties worden voorkomen en de afspraken duidelijk zijn vastgelegd.

Maatwerk is ons uitgangspunt

Deze persoonlijke benadering zit in ons DNA. Wij willen je graag persoonlijk leren kennen. Dit houdt ook in dat je af en toe uit je comfortzone moet komen. Dat is niet altijd prettig, maar zorgt wel voor persoonlijke groei!

“Mensen weten in essentie vaak wel wat hun persoonsprofiel is.
Ze lopen vast als ze teveel moeten doen wat minder in hun werkvermogen ligt.”

Hieronder volgt een overzicht van onze meest gebruikte loopbaaninstrumenten.

Meer weten?

Voor meer informatie over onze mogelijkheden voor loopbaanbegeleiding, ondernemersbegeleiding, jobsearch, 2e spoorbegeleiding of arbeidsbemiddeling neem je contact op met Ilse Bieleveldt.

Neem contact op

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent