Inloggen

DAPPERE BESTUURDERS ZOEKEN NIEUWE TOEKOMST

DAPPERE BESTUURDERS ZOEKEN NIEUWE TOEKOMST

In ons hele land worden komende maanden vele tientallen mensen benoemd tot lid van het dagelijks bestuur van een provincie of waterschap. Sommige van hen waren dat al, andere geven er een baan voor op, voor een niet heel zekere toekomst. De vertrekkende bestuurders gaan op zoek naar een nieuwe toekomst. Wat zijn hun opties?

Uiteraard willen ze allereerst hun boodschappen en energierekening blijven betalen. Voor sommige is dat geen probleem, doordat ze terug kunnen vallen op de ambtelijke baan die ze vóór hun politieke functie hadden. Wellicht worden ze daar wel boventallig, omdat hun oude baan inmiddels door iemand anders wordt bezet.

-    APPA

De oud-bestuurders die niet meteen in een nieuwe baan aan de slag kunnen, krijgen wachtgeld, op grond van de Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers (APPA). Dat geldt onder anderen ook voor ex-wethouders, ex-burgemeesters, ex-gedeputeerden en ex-Tweede Kamerleden.

Hoe lang ze wachtgeld krijgen, hangt af van hoe lang ze in functie zijn geweest. Minder dan drie maanden? Dan duurt hun recht op wachtgeld een half jaar. Tussen een half jaar en twee jaar? Dan twee jaar wachtgeldrecht. Langer dan twee jaar? Dan zo lang als ze in functie waren tot maximaal 3 jaar en 2 maanden.

Het wachtgeld bedraagt het eerste jaar 80 procent van het laatst verdiende salaris, daarna 70 procent. De ex-bestuurders hebben een sollicitatieplicht en moeten zich laten bijstaan door een bureau dat hen kan helpen re-integreren, zoals RegioEffect. 

-    WETHOUDERS!

Directeur RegioEffect Monique van Wagenberg denkt op dit moment vooral aan de wethouders die vorig jaar zijn begonnen. Het is volgens haar voor hen extra verstandig om niet te wachten met denken over hun toekomst tot ze hun baan kwijt zijn. Ze weten al dat hun wethouderschap na vier jaar heel onzeker is, maar niet weinig van hen moeten door politieke problemen al eerder vertrekken.

Van Wagenberg ziet voor wethouders nog twee redenen voor tijdige actie. “De eerste is dat na gemeenteraadsverkiezingen veel ex-wethouders tegelijk op de arbeidsmarkt komen. Daardoor is de concurrentie groot. Wie al meteen weet wat hij wil en kan, en hoe hij zich het beste kan presenteren, heeft daardoor een fikse voorsprong.”

-    OVERTUIGEN

“Een tweede reden is dat veel werkgevers twijfels hebben over de inpasbaarheid van een oud-politiek bestuurder. Volgens mij ten onrechte, maar werkgevers zijn bang dat een wethouder te lang de baas is geweest. Daarom moeten ze heel overtuigend duidelijk kunnen maken dat ze de knop naar een nieuwe rol heel goed kunnen omzetten. Wij helpen hen daar heel graag bij.”

Van Wagenberg denkt juist dat voormalig wethouders een nieuwe werkgever en de samenleving veel te bieden hebben. “Ze zijn maatschappelijk geëngageerd, hebben een heel goede politieke antenne, kunnen mensen verbinden, hebben lef en laten zich niet gauw uit het veld slaan. Maar wethouders zijn vaak ook zó oprecht vooral inhoudelijk betrokken, dat ze dat alles niet meteen duidelijk kunnen maken.”

-    GEWOON EVEN CONTACT OPNEMEN

Maar wat moet een wethouder met hopelijk nog minstens drie jaar wethouderschap voor de boeg, hier dan aan doen? Dat vindt de RegioEffect directeur niet zo moeilijk: “Gewoon met ons contact opnemen, dan kunnen we in een goed gesprek bekijken wat wij voor hem of haar kunnen betekenen. Geheel vrijblijvend.”

Telefoon van Monique: 06 1361 1699. E-mail info@regioeffect.nl. 
 

A Peters
528
22 March 2023
Share

Het laatste nieuws

We hebben de afgelopen periode diverse matches gemaakt, vijf nieuwe...
18 April 2024

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent