Inloggen

Solliciteren? Gewoon volhouden!

“Solliciteren? Gewoon volhouden!”    

Mensen die hun eerste sollicitatiebrief schrijven en meteen worden aangenomen? “Natuurlijk zijn die er, maar dat zijn uitzonderingen,” verzekert directeur RegioEffect Monique van Wagenberg. “Bijna iedereen die een baan zoekt, moet teleurstellingen verwerken, en soms een fiks aantal, daarom is mijn devies altijd: volhouden! Laat je niet ontmoedigen!”

Waardoor het de een wel lukt om snel een baan te vinden en de ander niet? Dat hangt volgens Monique sterk af van hoe uniek en veelgevraagd jouw kwaliteiten zijn. Heb jij zeer schaarse kennis of vaardigheden waar sommige bedrijven permanent naar op zoek zijn? Dan heb je snel een baan. Maar heb je vooral ervaring en kennis waar steeds minder vraag naar is? Dan zul je vaker moeten solliciteren.”

  • Presentatietalent

“Daarnaast is belangrijk hoe goed je je kunt presenteren. We trainen mensen daarin. Ja zeker, je kunt dat voor een deel leren. Mede daardoor lukt het ons het overgrote deel van de mensen, 85 procent, die bij ons een werk-naar-werk-traject hebben, een nieuwe baan te helpen vinden.” 

Mensen blijven wel verschillen in hun natuurlijk talent om zich te presenteren. “Dat kunnen we inderdaad niet wegpoetsen. Zo zijn er mensen die heel goed zijn in hun werk, maar te bescheiden zijn. Hun integere, betrokken focus op hun werk zit hun in de weg.”

  • Een heel goeie kerel

RegioEffect accountmanager Bram van Glabbeek vertelt elke keer weer een gevoel van voldoening te hebben wanneer mensen die hij heeft geholpen, in een nieuwe baan beginnen. “Zo ben ik zo blij dat een van onze kandidaten afgelopen maandag in een nieuwe baan in een andere gemeente aan de slag is kunnen gaan.” 

“Een heel goeie, degelijke, integere kerel!” Hij werkte al veertien jaar met plezier in dezelfde gemeente, afgelopen jaren als adviseur en projectleider bestuurlijke vernieuwing, maar hij was aan een nieuwe uitdaging toe. Daarom was hij aan het solliciteren, maar dat wilde niet zo lukken. 

Hij besprak dat met zijn werkgever, en die was bereid voor hem hulp van RegioEffect in te schakelen, dat zijn contract overnam (van werk naar werk). Daar werden voor hem alle registers open getrokken, met onder meer testen, trainingen, coaching en netwerkgesprekken. 

“RegioEffect heeft ook heel wat contacten bij werkgevers,” zegt hij terugkijkend,  “waardoor het vaak vroeg op de hoogte is van vacatures die er aan komen.” Wat hem niet gemakkelijk viel was het wachten, op de goede vacatures en reacties van de werkgevers. “Ik was uit mijn jongere jaren gewend snel een baan te vinden, daarom sluit ik niet uit dat mijn leeftijd ook een rol speelde.” 

Uiteindelijk was het toch raak, toen zijn contract met RegioEffect al was afgelopen. Hij was afgewezen voor een baan bij zijn nieuwe gemeente. Men zag hem wel zitten, maar niet op die functie. Pure vriendelijkheid? Nee hoor, want enkele weken later werd hij gebeld. Of hij er projectleider ruimtelijk beleid wilde worden.

Een niet onbelangrijke bijkomstigheid is dat de reistijd naar zijn werk véél korter is geworden. Hij kan nu zelfs op de fiets naar zijn werk.

Bram is hem ook na het werk-tot-werk-traject wekelijks blijven bellen, dus zonder dat RegioEffect daarvoor betaald werd. “Ja, waarom deed ik dat?” zegt Bram. “Nou, in de eerste plaats omdat ik het hem heel erg gun. Het is gewoon een heel goeie kerel. Daarnaast dacht ik ‘het gaat me toch niet gebeuren dat ik iemand met zulke kwaliteiten niet aan het werk krijg’. Dat was mijn eer te na.” 
 

A Peters
193
5 May 2023
Share

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent