Inloggen

Het verrassend gevolg van corona

Het verrassend gevolg van corona

Vraag je je soms af of je in jouw werk nog wel op de goede plek zit? Ja? Nou, dat is helemaal niet zo gek. Veel mensen doen dat op dit moment. Het kan een gevolg zijn van de lange periode voornamelijk thuis werken. Accountmanager en arbeidsmarktspecialist Bram van Glabbeek van bureau RegioEffect legt uit hoe dat zit.

“Veel mensen hebben toen ze in de coronatijd voornamelijk thuis werkten, hun collega’s en de sfeer en collegialiteit op het werk gemist,” vertelt hij. “Dat had een onverwacht gevolg. Want vonden ze juist die sfeer zo fijn? Dan werden ze thuis werkend extra hard met de inhoud van het werk geconfronteerd. Misschien was het werk te weinig uitdagend meer. Dat kan reden zijn om eens om je heen te gaan kijken.”

Doordat meer mensen naar een andere baan gaan, komen er ook meer vacatures, inmiddels twee keer zoveel als in 2020. “Maar 2020 was ook het eerste coronajaar, toen iedereen voorzichtig was geworden,” aldus Bram. “Toen is het aantal vacatures een kwart terug gevallen. We hebben dus ook te maken met een inhaalvraag naar een andere baan. Daarnaast blijft de economie het goed doen, ondanks de oorlog in de Oekraïne. Elk kwartaal komen er weer duizenden banen bij. We hebben alleen in het tweede kwartaal van 2020 een dip gehad, toen in ons land 300.000 banen verdwenen.”

Wat te doen?

Wat moet je doen wanneer je om je heen aan het kijken bent? Hoe doe je dat? Volgens directeur RegioEffect Monique van Wagenberg is het altijd verstandig om op vacaturesites te kijken. En om je bij RegioEffect in te schrijven, zeker wanneer je geïnteresseerd bent in werken bij de overheid, in het onderwijs of in de zorg & welzijn.
 
Daarnaast is het belangrijk goed na te denken over je loopbaankeuzes. “Van een foute keuze kun je lang spijt hebben,” benadrukt Monique. Daarom is het belangrijk je goed te bezinnen op wat je goed kunt en echt graag wil. Waar ben ik vooral goed in? Welk werk daagt mij uit? Wat past het best bij mij? Enzovoort. Wij helpen je graag je daarvan bewust te worden.”

Klikt het?

Bram ziet overigens nog een groep werkers die zich vragen stelt: mensen die in de coronatijd in een nieuwe baan zijn begonnen, vooral van huis uit. “Nu ze veel meer hybride zijn gaan werken, deels thuis, deels op het werk, hebben ze veel meer directe contacten met collega’s gekregen. Dat kan heel plezierig zijn, maar soms blijkt het niet helemaal goed te klikken. Ook die mensen kijken om zich heen.”

RegioEffect helpt

Hoor jij bij een van hen? Dan kan het verstandig zijn jouw twijfels bij jouw werkgever aan te kaarten. Die heeft er evenmin als jij baat bij wanneer jouw motivatie langzaamaan achteruit glijdt. “Zeker, goede werkgevers denken met hun mensen mee,” verzekert Monique, “en dat zijn er veel.” 

Jouw werkgever kan jou met RegioEffect in contact brengen. De kans is ook groot dat hij/zij  RegioEffect kent. Is dat niet zo, dan kun je hem/haar tippen. 
 

A Peters
488
8 March 2023
Share

Het laatste nieuws

We hebben de afgelopen periode diverse matches gemaakt, vijf nieuwe...
18 April 2024

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent