Inloggen

Veel meer passief dan actief baanzoekenden

Veel meer passief dan actief baanzoekenden.

Tegenover 1 leraar vreemde talen die actief een andere baan zoekt, staan er 14 die dat niet doen, maar die wel open staan voor een gesprek over ander werk.
In deze beroepsgroep is de verhouding actief/latent-baanzoekenden wel erg scheef, maar op de hele arbeidsmarkt is hij voor werkgevers moeilijker geworden. Zo stonden tien jaar geleden tegenover elke actief werkzoekende nog maar twee latente. Inmiddels zijn dat er al vier, door de afname van het aantal actief zoekenden. 
Het aantal actief zoekenden is in tien jaar met een derde afgenomen. Daardoor is het voor werkgevers steeds moeilijker om met alleen maar advertenties en vermeldingen op vacaturesites hun vacature te vullen.
Het is mogelijk dat elke geschikte kandidaat gebeld, gemaild of gewhatsappt moet worden. Als dat zo is, vind je met alleen advertenties en vermeldingen geen goede kandidaat.

-         Geschikt of de beste?

Een optie is om als werkgever eerst alleen zelf te zoeken. Levert dat niks op, dan kun je alsnog een beroep op bijvoorbeeld RegioEffect doen. Directeur RegioEffect Monique van Wagenberg wijst echter op een nadeel daarvan. “Je verliest natuurlijk tijd, al gauw een maand, maar dat kun je als mogelijke pech incalculeren. Er is echter een nog groter nadeel. De kans is groot dat jullie beste kandidaat niet actief zoekt, maar in die gemiddeld vier keer grotere groep latente baanzoekenden zit. Daarom gaan ambitieuze werkgevers het liefst meteen voluit. Zij willen de beste vinden.”
“Dat past goed bij ons, want wij zoeken geen geschikte kandidaten, maar de besten die te vinden zijn. We leggen voor ons de lat altijd hoog, vanwege onze betrokkenheid bij onze klanten, maar ook gewoon, omdat we ambitieus zijn.”
Waar komt die RegioEffect-ambitie vandaan? Van Wagenberg moet daar even over denken. “Ja, waarom gaan we er steeds zo voor? Ik denk dat we daar niks aan kunnen doen. We zijn nu eenmaal zo. Fanatiek.”

A Peters
221
9 June 2023
Share

Het laatste nieuws

Blijf op de hoogte van de laatste vacatures

Maak Job Search Agent